banner top banner top

Mi a REACH – Új korlátozás diizocianátokra

A REACH a vegyi anyagok regisztrálására, értékelésére, engedélyezésére és korlátozására vonatkozó európai rendelet, amelynek célja az emberi egészség és a környezet magas szintű védelmének biztosítása a vegyi anyagok káros hatásaival szemben.

augusztus 4-én az Európai Unió közzétette a diizocianátokra vonatkozó REACH korlátozást (2020/1149/EU bizottsági rendelet) azon foglalkozási érzékenységi egészségügyi hatás miatt, amelyet bizonyos szintű expozíció után a munkavállalókra gyakorolhatnak. A diizocianátok nagymértékben fordulnak elő a poliuretán termékekben (pl. bevonatokban, tömítőanyagokban, ragasztókban stb.) az alkalmazásban, és kezelés után már nem találhatók meg. Ezért ezek a termékek biztonságosak az emberi egészségre a keményedés után, de veszélyesek azok számára, akik velük dolgoznak. Bár a biztonsági adatlapokon javasolt óvintézkedéseket követve biztonságosan kezelhetők, minimalizálva a kockázatokat és biztosítva a munkavállalók biztonságát, az új REACH-rendelet 2023. augusztus 24-től kötelező képzési követelményeket vezetett be a 0.1 tömegszázaléknál nagyobb monomer-diizocianát-koncentrációjú termékek ipari és szakmai felhasználói számára. 2022. február 24. óta az e korlátozás hatálya alá tartozó ISOMAT termékek címkéin és biztonsági adatlapjain egyértelműen szerepel, hogy „2023. augusztus 24-től megfelelő képzésre van szükség az ipari vagy szakmai felhasználás előtt.”

A diizocianátokra vonatkozó bizottsági rendelet különböző nyelveken érhető el itt.

reach-timeline

Kezdje el a képzést most!

augusztus 24-től a munkáltatónak vagy az önálló vállalkozónak a REACH előírásainak megfelelően dokumentálnia kell a képzés sikeres elvégzését. Az alábbi linkre kattintva megtalálhatja, hogy melyik képzés vonatkozik Önre, válassza az átfogó képzési csomagot online, és ingyenesen megkapja a szükséges tanúsítványt! Amint hozzáfér a biztonsági képzési platformot, használja a következő kódot: FEICA_21_G

Ne feledje, hogy a képzés 5 évig érvényes, amelyet utána meg kell újítani!

* A FEICA kód nem jár le, és a tömítőanyagok és ragasztók biztonságos használatára vonatkozó képzésekre érvényes.